Studiereis Brussel: Train World en Villa Empain

Studiereis Brussel: Train World en Villa Empain

Datum: 
zaterdag, november 25, 2017
Datum Status: 
Nog plaatsen
Afspraak: 
vanaf 08.35 uur aan de Desguinlei, vertrek bus om 08.50 uur stipt!!!!!
Bijdrage: 
stadsgidsen/sympathisanten 49.00 euro, anderen 55.00 euro
Referentie: 
11-25
Max. aantal deelnemers: 
45
Deelname: 
Iedereen welkom (ook niet leden KGvA)
Contactpersoon: 

Op 24 september 2015 werd het nieuwe Train World museum in aanwezigheid van koning Filip I plechtig geopend. Het nieuwe treinmuseum valt uiteen in twee delen. In het gerestaureerde station van Schaarbeek (1913) is de lokettenzaal met maquettes van verschillende Belgische stations en een intacte, originele balie al meer dan de aandacht waard. De stalen nieuwbouw, die op het tracé van de eerste spoorlijn Brussel – Mechelen ligt, overdonderd de bezoeker met een uitgekiende scenografie. Vijf authentieke stoomlocomotieven en een replica van L’ Eléphant, uurwerken allerhande, koninklijke rijtuigen, spoorbruggen en een overdaad aan memorabilia vertellen de geschiedenis van de Belgische Spoorwegen. Voor de collega’s stadsgidsen die het Centraal Station gidsen is dit museum ‘incontournable’. Dus allen daarheen!
 
In 1930 vat Louis Empain (1908-1976), zoon van Edouard Empain, de bouw aan van een prestigieuze villa naar een ontwerp van Michel Polak (1885-1948). Er verrijst een gebouw in typische Bauhausstijl. De afwerking, zowel binnen als buiten, is uiterst geraffineerd en luxueus. De villa wordt in 1934 afgewerkt en enkele jaren later schenkt Louis Empain het gebouw aan de Belgische Staat onder voorwaarde er een museum voor Hedendaagse Sierkunst in onder te brengen. De oorlog strooit roet in het eten. Nadien gaat het snel bergaf met het gebouw tot in 2006 de Boghossianstichting het pand koopt en restaureert. In 2010 kan de eerste bezoeker verwelkomd worden, een jaar later (2011) krijgt de Stichting de Europa Nostra prijs voor de uitzonderlijk geslaagde restauratie. Sedert 2001 prijkt de villa op de Brusselse Erfgoedlijst.
 
De bijdrage voor de studiereis omvat:
·         De busreis heen en terug
·         Een kop koffie of anders bij aankomst in Schaarbeek
·         De inkom voor beide musea
·         De gidsen in beide musea (2 x 3 gidsen of 1 gids per 15 deelnemers)
·         De lunch (dagmenu) na het bezoek aan Train World
·         De fooi voor de chauffeur
 
 
IS NIET INBEGREPEN: drank tijdens de bezoeken én bij de lunch.
 
Breng aub uw Gidsenkaart, FTG-kaart en ICOM pas mee! Niet vergeten!

 

De inschrijving voor activiteiten geschiedt uitsluitend door storting van uw bijdrage op de rekening IBAN BE55 4097 5391 3144 BIC KREDBEBB ten name van vzw Kon. Gidsenver. Antw, Alvo, p/a Kris Van Kersschaever, Ketsstraat 12, 2018 Antwerpen. Je geeft naam, aantal deelnemers en referentie op, zoals aangegeven bij iedere activiteit. Inschrijvingen worden genoteerd volgens valutadatum. Enkel na ontvangst van je bijdrage op de Alvo-KBC-rekening is je inschrijving definitief. Voor lezingen kan je in geval van overmacht  steeds ter plaatse contant betalen. Omwille van de stijgende kosten die het inrichten van activiteiten met zich meebrengen wordt de bijdrage alleen nog in geval van overmacht teruggestort. De activiteiten zijn voor iedereen toegankelijk tenzij anders vermeld. Voor alle inlichtingen met betrekking tot het aantal deelnemers, eventuele vrije plaatsen en annulering kan U terecht, uitsluitend per mail op kvkers@telenet.be. Voor bijkomende inlichtingen over een bepaalde activiteit kan je terecht bij de persoon onder “Organisatie” vermeld.

Alle voordrachten, behoudens uitzonderingen, gaan door in het “Huis van de Sport”, Boomgaardstraat 22, 2600 Berchem. Uitzonderlijk kan dit op een andere locatie zijn. De zeer ruime parking 2 is bereikbaar via de Wijnstraat. Zolang personeel aanwezig is in de cafetaria kan de parking probleemloos verlaten worden.

Een sympathisant en/of occasionele deelnemer kan noch de Kon. Gidsenvereniging van Antwerpen (KGvA), noch de werkgroep Alvo aansprakelijk stellen voor een mogelijk ongeval dat hem/haar tijdens enigerlei activiteit overkomt .