Wandelingen per thema

Thema

Stad aan de stroom

Als grote havenstad met tal van maritieme gebouwen en monumenten is Antwerpen al eeuwenlang bijna alles verschuldigd aan haar machtige levensader, de Schelde. Tussen de imponerende wereldhaven en de historische stadskern wachten oude havenbuurten op een nieuwe toekomst langs die stroom. Gedurfde stadsvernieuwing en knap restauratiewerk maken deze bijzondere plekken weer aantrekkelijk om er te gaan wonen of genieten van licht, lucht, water en ruimte.

Meer informatie (website Stad Antwerpen)

rubens vereeuwigd

Op tientallen plaatsen koesteren de Antwerpenaren barokschilder Peter Paul Rubens (1577-1640). De virtuositeit van hun vermaarde stadsgenoot openbaart zich in historische kerken, prachtige musea en uiteraard in het bijzonder in het Rubenshuis, een schitterende woning met groots atelier die de meester liet uitbouwen tot een heerlijk stadspaleis. Stadsgidsen laten je eeuwen later nog echt oog in oog staan met deze geniale kunstenaar.

Meer informatie (website Stad Antwerpen)

diamant

Het schitterende steentje waar elke vrouw – en allicht ook menig modebewuste man – van droomt, is in Antwerpen een dagdagelijkse realiteit. De eeuwenoude flirt tussen mens en diamant is vaak bezongen, maar nergens zo tastbaar aanwezig als hier. Antwerpen is het fascinerende wereldcentrum voor diamant. 'Antwerp Cut' en 'Antwerp Quality' zijn internationaal gebruikte handelstermen die synoniem staan voor perfecte diamantbewerking en een kwaliteitsproduct.

Meer informatie (website Stad Antwerpen)

Plezant Antwerpen

'Plezier moet je zelf maken' zegt men wel eens. En dat is natuurlijk ook zo maar er zijn plaatsen waar dat altijd beter lukt dan elders. Antwerpen is gekend als een op en top gezellige stad. Waar anders vind je zoveel caféterrassen en zijn dagen en nachten zo vrolijk 'Bourgondisch'? Op onze vermaarde kroegentochten en plezante lekkerbekkenwandelingen maak je kennis met heerlijke Antwerpse specialiteiten. Ontdek onze stad als een fantastische stek van en voor levensgenieters!

Meer informatie (website Stad Antwerpen)

warme wereldstad

Welkom in het multiculturele Antwerpen, de boeiende stad van iedereen. Uiteraard vind je hier vandaag allerlei cultuurhistorische sporen terug uit een woelige geschiedenis van bezetting en verbondenheid. Maar er is meer. In dit 'Cordoba-aan-de-Schelde' getuigen de welvaart door haven en diamant, het welzijn en de fascinerende diversiteit van de bevolking ook vandaag van een kosmopolitische band met andere nationaliteiten, culturen en godsdiensten. Antwerpen is een wereldstad... in zakformaat.

Meer informatie (website Stad Antwerpen)

anwerpen (her)ontdekt

Wil je graag eens toerist zijn in eigen stad? Of woon je elders en kom je enkel af en toe winkelen in Antwerpen? Heb je wel fijne maar toch wat vage herinneringen aan een schoolreisje uit je kindertijd? Of was je hier echt nog nooit? Wat een fantastische uitdaging! Laat je maar eens aangenaam verrassen door onze stadsgidsen, (her)ontdek de mooie stadskern, duik in een boeiend verleden... en verlies je grote hart (nog) een keer aan Antwerpen.

Meer informatie (website Stad Antwerpen)

mode & lifestyle

Kan je Antwerpen vergelijken met Londen, Parijs of Milaan? Neen, toch niet... maar de kleine metropool is wel onbescheiden en ambitieus gegroeid tot de hippe cocktail van het beste van die steden. Goede smaak, kwaliteit en creativiteit durven zich hier echt laten gelden. De invloedrijke modeschool, de talloze boetieks van grote ontwerpers en de stijlvolle stadsvernieuwing maakten er een aangename trendy plek van, een magneet voor designers en architecten, een winkelparadijs zonder weerga.

Meer informatie (website Stad Antwerpen)

monumentale ruimtes

In de 16de eeuw behoorde Antwerpen tot de belangrijkste steden van de wereld! Vanaf het einde van de 19de eeuw kenden stad en haven een tweede periode van grote economische welvaart. Als de Antwerpenaren daarover beginnen te vertellen wordt hen snel onbescheidenheid aangewreven. Maar de buitenmaatse omvang, het vakwerk, de creativiteit en de pracht en praal die je terugvindt in monumentale ruimtes als hun kathedraal, station, stadhuis en musea zijn de getuigen van hun trotse gelijk en grote geluk.

Meer informatie (website Stad Antwerpen)

karaktervolle wijken

Factoren zoals haven, diamanthandel, modesector, stedenbouwkundige ingrepen en de rijke culturele erfenis van de Gouden Eeuw en andere belangrijke periodes van welvaart bepalen vandaag het uiterlijk van onze stad. Maar Antwerpen is een grootstad en daarin kregen heel wat stadsdelen ruimte voor een uitgesproken eigen gezicht. Laat je eens verrassen door het markante verschil tussen onze karaktervolle wijken. Volks of elegant, hip of charmant, eeuwenoud of nagelnieuw? Je vindt het hier allemaal!

Meer informatie (website Stad Antwerpen)

een blauwe maandag in A

De troefkaart van cultuurkwaliteit wordt in de grootste stad van Vlaanderen vandaag misschien nog sterker uitgespeeld dan in 1993 toen Antwerpen een onvergetelijk jaar lang 'culturele hoofdstad van Europa' was. Je kan er dan ook steeds iets bijzonder ervaren. Zelfs op 'een blauwe maandag' blijven het heden en verleden van grote cultuur of het dagdagelijks leven in de 'stad van A' boeien, verwonderen en ontroeren.

Meer informatie (website Stad Antwerpen)